فتوسل که در زبان انگلیسی به آن Light Dependent Resistor می گویند و به زبان مخفف LDR هم شناخته می شود در واقع یک مقاومت وابسته به نور است که شبیه تمام مقاومت ها مقدار نوردهی آن با استفاده از تابش نور تغییر می کند.
این وسیله نسبت به نور حساس بوده و وقتی شعاع های نوری با صفحه آن برخورد می کنند، از خود ولتاژ تولید کرده و در نهایت از تولید این سطح از ولتاژ می تواند رله ای را به کار اندازد تا یک مدار الکتریکی را قطع و یا وصل کند.
ساختار فتوسل به این صورت این که از یک جسم نیمه هادی با مقاومت بالا ساخته شده و Cadmium Sulphide معمولی ترین ماده ای است که برای ساخت این سنسور نوری استفاده شده است.
طرز کار فتوسل به چه صورت است؟
کارکرد فتوسل وابسته به نور است، یعنی اگر نوری که فتوسل می تابد کم شود، مقاومت آن زیاد شده و در مقابل اگر تابش نور به فتوسل زیاد شود، میزان مقاومت آن کم می شود.
بنابراین وقتی هوا روشن است و تابش خورشید وجود دارد، فتوسل با دریافت نور در داخل خود مقداری ولتاژ تولید کرده و آن را به رله می دهد. به محض اینکه هوا تاریک شد، به دلیل عدم وجود نور دیگر هیچ ولتاژی در فتوسل تولید نشده و به رله نمی رسد که با کمک آن مدار دستور قطع جریان را صادر کند، در نتیجه لامپ های محل نصب فتوسل روشن می شوند.
البته توضیحاتی که دادیم بیشتر به طرز کار فتوسل های نوری یا معمولی مربوط می شد، در حالی که روش کار فتوسل ها با توجه به مدل آن ها می تواند متفاوت تر باشد که در ادامه همین مطلب و در بخش معرفی انواع فتوسل بیشتر در این خصوص صحبت خواهیم کرد.
کاربرد فتوسل چیست؟
از فتوسل ها با توجه به اینکه می توانند با تابش نور ولتاژ تولید کنند در تجهیزاتی استفاده می شود که به نیاز به نور در تاریکی داشته باشند. به همین دلیل کاربری فتوسل بسیار گسترده است، به حدی که می توان از این مقاومت در داخل یک دوربین عکاسی تا روشنایی معابر و یا روشن شدن لامپ های داخل حیاط خانه استفاده کرد.